free counters

Jumaat, 15 Julai 2011

Lasagna Daging

Bahan A:

500 gram plat lasagna pasta

Bahan B:

500 gram daging hancur (seeloknya daging batang pinang)
30 gram bawang putih - dicincang
40 gram bawang besar - dipotong kiub kecil
100 gram isi tomato
50 gram pati tomato
5 gram daun basil
3 gram daun salam
3 gram oregano
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Lada putih secukupnya

Bahan C: (Sos keju)

90 gram mentega
75 gram tepung gandum
800 mililiter susu cair
65 gram keju parmesan (disagat)

Bahan D: (Keju topping)

250 gram keju mozzarella (disagat)
200 gram keju cheddar

Cara penyediaan:

1 Sos daging: Tumis bahan B seperti bawang putih dan bawang besar sehingga keperangan. selepas itu masukkan oregano, daun basil dan daun bay.
2 Tambahkan pati tomato dan masukkan daging hancur. Tumis sehingga daging masak.
3 Tambahkan isi tomato dan masukkan lada putih dan garam secukup rasa. Kacau rata dan angkat. Ketepikan.
4 Sos keju (Bahan D): Panaskan mentega di dalam periuk sehingga cair. Tambahkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
5 Masukkan susu cair sedikit demi sedikit serta digaul sehingga rata.
6 Masukkan keju parmesan. Kacau rata dan angkat. Ketepikan.

Lasagna (Bahan A):

1 Rebuskan flat lasagna pasta sehingga sederhana masak. Angkat dan rendam di dalam air sejuk. selepas itu, tapiskan.
2 Sapu mentega di dalam acuan berbentuk empat segi. susunkan lapisan lasagna. Masukkan sos daging. Tambahkan sos keju di atas lapisan sos daging tadi. Letak satu lapisan lagi flat lasagna pasta dan ulang cara tadi. Buat sekurang-kurangnya tiga lapisan lasagna.
3 Bahagian atas lasagna, ditaburkan keju topping. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 350ÂșC selama 15-20 minit. sedia dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan