Bahan-Bahan: |
200 gram majerin |
50 gram mentega |
250 gram gula kastor |
5 biji telur gred B |
250 gram tepung gandum |
1 sudu kecil serbuk penaik |
20 gram kelapa kering - dipanggang |
Pewarna hijau dan perasa pandan secukupnya |
Krim mentega: |
250 gram marjerin putih atau krimwell |
150 gram gula aising |
Hiasan: |
Bunga 'Gum Paste' |
Cara penyediaan: |
1 Putar mentega, majerin dan gula kastor sehingga berkrim. |
2 Masukkan telur sebiji demi sebiji.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik didalam bekas berasingan. |
3 Akhir sekali masukkan tepung yang diayak, kelapa kering, pewarna hijau & perasa pandan. |
4 Adunkan sehingga sebati, masukkan kedalam loyang 9î bulat dan bakar pada suhu 160°C - 180°C selama 45 minit atau sehingga masak. |
5 Sementara menunggu kek masak, putar majerin putih atau krimwell dan gula aising sehingga berkrim dan kembang. |
6 Apabila kek sejuk, paipkan krim mentega dan hias dengan bunga ‘gum paste’ berwarna merah. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Kek Kelapa Pandan
Label:
Kek Kelapa Pandan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan