Bahan-Bahan: |
1 ikat pucuk ubi - Rebus bersama sedikit garam hingga empuk. |
1 biji bawang besar - dihiris |
1 batang lada merah dan hijau - dihiris |
Bahan Untuk Di Kisar: |
2 ulas bawang putih |
1/2 inci halia |
1/2 inci kunyit hidup |
7 gram ikan bilis |
1 batang serai - dititik |
1 cawan santan pekat |
2 cawan santan cair |
Sedikit garam dan gula |
Cara penyediaan: |
1 Pucuk ubi ditoskan dan diperah sedikit untuk mengeringkan airnya. Ketepikan. |
2 Masukkan santan cair kedalam periuk bersama sama bahan hiris dan juga bahan tumbuk dan dikacau rata. |
3 Setelah itu masukkan serai yang dititik tadi, dan kacau lagi sebentar. |
4 Masukkan pucuk ubi yang telah ditoskan tadi ke dalam periuk. Kacau lagi dan kemudian masukkan santan pekat bersama garam dan gula. Kacau selalu supaya tidak pecah santan. |
5 Bila kuah mula mendidih perasakan dan bolehlah ditutup api. |
Sabtu, 16 Julai 2011
Pucuk Ubi Masak Lemak
Label:
Pucuk Ubi Masak Lemak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan