Bahan-Bahan: |
1 paket kulit popia size 8" X 8" (50 keping) - Boleh dapat 1 kg popia simpul |
Bahan Untuk Inti: |
200 gram udang kering, direndam |
400 gram kelapa parut |
3 camca besar minyak |
200 mililiter air asam jawa |
1 camca teh asam jawa} |
1 camca besar ketumbar } disangai dan dikisar halus |
2 camca teh jintan manis} disangai dan dikisar halus |
1 camca teh jintan putih } disangai dan dikisar halus |
1/2 camca teh serbuk kunyit |
2-3 camca besar pes cili |
1 helai daun kunyit, dikoyak |
garam, gula secukupnya |
Bahan Kisar: |
1 labu bawang besar |
6 biji bawang merah |
3 ulas bawang putih |
2 sentimeter halia |
1 sentimeter lengkuas |
1 batang serai |
Cara membuat inti: |
1 Kisar atau tumbuk udang kering hingga hancur. |
2 Goreng kelapa tanpa minyak hingga keemasan. |
3 Panaskan minyak, tumis bahan kisar, rempah kisar, serbuk kunyit dan pes cili hingga wangi. Tuangkan air asam jawa, garam dan gula. |
4 Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan udang kering. Kacau tanpa henti hingga agak kering kemudian bubuh kelapa goreng. |
5 Kacau lagi hingga menjadi seperti serunding. |
Cara membuat popia simpul: |
1 Kulit popia di bahagi kepada 8 bahagian. Ambil 1 bahagian kulit popia yang telah dipotong tadi dan ceraikan. Ambil 1 lapisan...letak inti 1gram kemudian gulung dan simpul. Buat sehingga semua kulit popia habis. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Popiah Simpulan Kasih
Label:
Popiah Simpulan Kasih
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan