Bahan-Bahan: |
2 Ikan Cencaru sederhana besar |
3/4 cawan Kelapa parut |
3 ulas bawang merah ditumbuk lumat |
1/2 inci halia ditumbuk lumat |
1/2 inci kunyit hidup |
1 batang serai yang dipotong nipis |
Cili kisar |
Garam dan gula secukup rasa |
Cili merah dipotong kecil (pilihan) |
Cara penyediaan: |
1 Ikan dibersihkan dan dibelah belakang |
2 Bawang kecil, halia,kunyit,serai dan cili ditumbuk bersama |
3 Campurkan dan gaul rata bahan yang ditumbuk dengan kelapa dan cili merah yang dipotong dan masukkan garam serta gula secukup rasa. |
4 Masukkan bahan yang ditumbuk tadi di belahan belakang dan depan serta lumurkan ikan dgn sedikit garam sahaja. |
5 Bakar ikan sehingga masak. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Cencaru Sumbat Kelapa
Label:
Cencaru Sumbat Kelapa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan