free counters

Jumaat, 15 Julai 2011

Cencaru Sumbat Kelapa


Bahan-Bahan:

2 Ikan Cencaru sederhana besar
3/4 cawan Kelapa parut 
3 ulas bawang merah ditumbuk lumat
1/2 inci halia  ditumbuk lumat
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai yang dipotong nipis
Cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Cili merah dipotong kecil (pilihan)

Cara penyediaan:

1 Ikan dibersihkan dan dibelah belakang
2 Bawang kecil, halia,kunyit,serai dan cili ditumbuk bersama
3 Campurkan dan gaul rata bahan yang ditumbuk dengan kelapa dan cili merah yang dipotong dan masukkan garam serta gula secukup rasa.
4 Masukkan bahan yang ditumbuk tadi di belahan belakang dan depan serta lumurkan ikan dgn sedikit garam sahaja.
5 Bakar ikan sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan