free counters

Khamis, 14 Julai 2011

Nasi Kabsa Ayam

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam – potong dua
3 cawan beras basmathi – cuci dan rendam 30 minit dan ditos
4 1/2 cawan air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – dipotong dadu
1 biji lobak merah – diparut
1 biji buah tomato – dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa
1 biji lemon hitam / kering – dicucuk bahagian tengah
1 biji lada benggala merah – dipotong dadu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 tangkai cili merah – tak perlu dipotong
1/2 cawan kismis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang , buah pelaga, bawang putih, bawang besar dan goreng hingga wangi
2 Masukkan buah tomato, tomato puri, lemon, pewarna kuning dan rempah kabsa. Goreng sebentar
3 Kemudian, masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. Tambahkan garam dan gula secukup rasa
4 Masukkan lobak merah, cili benggala, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masak nasi seperti biasa
5 Kacau nasi bila nasi betul-betul masak selepas 30 minit agar nasi tidak hancur

Bahan Untuk Sos:

Sedikit tomato
Sedikit cili hijau
Sedikit batang ketumbar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Jus lemon secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Kisar tomato, cili, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon. Hidangkan bersama nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan