Bahan-bahan: |
1 liter krim keju |
225 mililiter yogurt segar |
250 gram gula aising |
110 gram tepung jagung |
60 gram susu tepung |
4 biji telur |
1 biji kulit lemon |
10 mililiter esen vanila |
750 mililiter air suam |
Bahan A (Meringue): |
65 gram putih telur |
65 gram tepung kastor |
Bahan B (Lapisan bawah): |
50 gram biskut - dikisar kasar |
50 gram mentega |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan ketuhar pada suhu 150°c. |
2 Satukan krim keju, gula aising, telur, esen vanila dan kulit lemon ke dalam mesin pengadun elektrik dan putar sehingga kembang. |
3 Kemudian masukkan tepung jagung, susu tepung dan yogurt segar. Kacau sehingga rata. |
4 Seterusnya masukkan bahan A yang telah dipukul sehingga menjadi buih putih yang ringan terlebih dahulu ke dalam adunan krim keju tadi. Sebatikan. Asingkan. |
5 Untuk membuat bahan B iaitu bahagian lapisan bawah, masukkan biskut yang telah dikisar ke dalam mangkuk adunan dan masukkan mentega. Kacau sebati. |
6 Setelah itu, tuangkan bahan B ke dalam acuan dan diikuti adunan kek keju. |
7 Masukkan air suam ke dalam dulang pembakar dan letakkan acuan kek keju ke dalam dulang berisi air tadi. |
8 Akhir sekali, bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan. |
Khamis, 14 Julai 2011
Kek Keju Sinclair
Label:
Kek Keju Sinclair
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan