Bahan-Bahan: |
250 gram nasi putih |
500 gram mi kuning |
500 gram kangkung |
250 gram taugeh |
2 keping tempe |
2 keping tauhu |
Bahan Untuk Kuahnya: |
250 gram kacang tanah |
15 tangkai cili kering |
300 mililiter air asam jawa |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Untuk kuahnya, kisar cili kering hingga halus kemudian masukkan pula kacang tanah. |
2 Teruskan mengisar lagi hingga sebati. |
3 Tuangkan bahan kisar dalam mangkuk dan bancuh dengan air asam bersama garam dan gula secukup rasa. |
4 Hidangkan nasi putih bersama mi kuning, taugeh, kangkung, tempe dan juga tauhu. |
5 Curahkan kuahnya dan gaulkan sekali. Sedia dinikmati. |
Khamis, 14 Julai 2011
Nasi Jenganan
Label:
Nasi Jenganan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan