Bahan-Bahan: |
200 gram tepung gandum
|
150 gram gula kastor
|
1/2 sudu teh garam
|
2 sudu teh serbuk penaik
|
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
|
80 gram minyak masak
|
1 biji telur A
|
100 ml susu segar/UHT
|
2 biji epal merah,buang kulit dan potong dadu
|
12 keping cawan kertas
|
Cara penyediaan: |
1 Panaskan ketuhar kepada 200 darjah celcius selama 15
minit.
|
2 Satukan minyak, susu, gula, garam dan telur.Kacau dengan
pemukul telur hingga gula larut.
|
3 Tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk kayu manis di
ayak ke dalam sebuah mangkuk adunan. Masukkan epal cincang dan gaul rata.
|
4 Tuangkan adunan (2) ke dalam tepung dan kacau hingga
basah. Jangan overmix.
|
5 Susun cawan kertas dalam tin mufin berlubang 12.
|
6 Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sehingga hampir
penuh.
|
7 Bakar selama 25 minit hingga masak.
|
Khamis, 14 Julai 2011
Muffin Epal Kayu Manis
Label:
Muffin Epal Kayu Manis
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan