Bahan-Bahan: |
Bahan A |
150 gram minyak masak |
180 gram susu cair |
200 gram gula kastor |
220 gram susu krimer manis |
1 sudu teh emulco coklat |
Bahan B |
50 gram serbuk koko |
90 gram tepung gandum |
1/2 sudu teh soda bikarbonat |
1/2 sudu teh serbuk penaik |
Bahan C |
3 biji telur dipukul dengan sehingga kembang |
Hiasan Kek |
1 bar coklat masakan atau aising kek |
Coklat chip atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek cawan coklat |
Cara penyediaan: |
1 Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam sebuah periuk. Kacau semua bahan-bahan itu di atas api secara perlahan-lahan hingga gula hancur. Jangan sampai bahan-bahan ini menjadi mendidih. Angkat dari api dan biarkan suam. |
2 Masukkan bahan C iaitu telur yang telah dipukul sehingga kembang tadi dan kacau sehingga sebati. |
3 Ayakkan bahan-bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin. |
4 Biarkan adunan selama 20 minit. |
5 Tuangkan adunan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit. |
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak. |
6 Selepas masak dan sebagai hiasan boleh cairkan bar coklat dan sapu di atas kek cawan coklat atau sapukan aising kek diatas kek cawan. |
7 Letakkan hiasan seperti cip coklat dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan. |
Khamis, 14 Julai 2011
Kek Cawan Cokelat Kukus
Label:
Kek Cawan Cokelat Kukus
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan