Bahan-Bahan: |
2 bungkus mee kuning - dicelur dan toskan airnya. |
Bahan Untuk Kuahnya: |
1 ekor ayam dipotong 16 ketul - rebus dan siat klu suka |
2 bungkus perencah sup berempah Adabi - dicampurkan dengan sedikit air |
1 bungkus sup bunjut adabi (keluarkan bahannya dan tumbuk halus) |
2 ketul kiub ayam |
8 ulas bawang merah - ditumbuk lumat |
6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat |
1 mangkuk kacang goreng tanah |
sedikit serbuk lada sulah |
garam dan gula secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Ayam yang telah dibersihkan direbus hingga masak. Keluarkan ayam dan ketepikan. |
2 Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah, bawang putih dan bahan2 sup yang ditumbuk. Sentiasa mengacau supaya bawang masak sekata. Goreng hingga garing. |
3 Masukkan rempah sup adabi yang telah digaul dengan sedikit air. Goreng hingga pecah minyak. |
4 Masukkan air rebusan ayam tadi dan gaul rata supaya rempah sup tidak bergentel. |
5 Masukkan juga kacang goreng tanah, kiub ayam knorr, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. |
6 Gaul rata dan biarkan kuah mendidih dan agak pekat. |
7 Siap untuk dituang ke atas mee soto. |
Bahan Hiasan: |
1 bungkus fish ball - dicelur dan dipotong kecil |
5 keping fish cake - dicelur dan dipotong kecil |
Taugeh - dicelur |
Daun bawang - dipotong halus |
Daun saderi - dipotong halus |
Bawang goreng |
Cili padi - ditumbuk dan dicampurkan kicap pekat |
Cara Menghidang: |
1 Masukkan mee ke dalam pinggan |
2 Letakkan bahan2 tabur spt, ayam rebus siat, fish ball, fish cake, taugeh |
3 Tuangkan kuahnya. |
4 Taburkan pula bahan2 hiasan seperti, daun bawang, daun sadri, bawang goreng. |
5 Siap untuk dimakan. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Mee Soto
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan