Bahan-Bahan: |
1 bungkus mi kering atau mi Pangkor |
30gm kacang panjang |
2 keping kek ikan |
15 tangkai cili kering |
2 biji bawang besar |
5 ulas bawang putih |
2.5cm halia |
5 ekor ikan kembung |
Gula secukup rasa |
Garam secukup rasa |
1 keping asam keping |
Cara memasak: |
1 Mi kering direbus dan ketepikan. |
2 Untuk membuat kuahnya, tumis bawang putih dan halia sehingga garing. |
3 Masukkan air yang secukupnya untuk dijadikan kuah dan masukkan ikan. Rebus seketika. |
4 Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan sebentar. |
5 Untuk membuat sambalnya, kisar cili kering bersama bawang besar dan bawang putih. |
6 Tumis seperti membuat sambal tumis dan masukkan asam keping, gula dan garam secukup rasa. |
7 Untuk ulamnya, potong kacang panjang halus-halus dan gorengkan bersama kek ikan. |
8 Masukkan mi yang telah direbus ke dalam mangkuk,letakkan kacang panjang goreng,sambal tumis dan kuah laksa. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Laksa Pangkor
Label:
Laksa Pangkor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan