free counters

Khamis, 14 Julai 2011

Macaron Cokelat

Bahan-Bahan:

Bahan A:

135 gram gula aising
90 gram serbuk badam

Bahan B:

75 gram putih telur
50 gram gula kastor
Sedikit pewarna cokelat

Bahan inti:

620 gram coklat bar
250 mililiter susu pekat

Cara penyediaan:

1 Campurkan kesemua bahan A dan ayakkan. Ketepikan.
2 Putar bahan B hingga kembang kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
3 Masukkan adunan pertama ke dalam bahan A dan letakkan perwarna biru. Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
4 Masukkan pula adunan kedua dan kacau perlahan hingga warnanya sekata.
5 Masukkan bahagian ketiga dan mesrakan lagi adunan perlahan-lahan.
6 Sediakan loyang pembakar dan paipkan adunan bulat bulat.
7 Rehatkan seketika macaron sehingga bahagian atas macaron benar-benar kering kemudian bakar dengan suhu 160°C selama 14 minit.
8 Apabila masak angkat dan rehatkan seketika macaron.
9 Untuk intinya, panaskan susu dan masukkan kepingan coklat. Kacau sentiasa hingga sebati dan tutup apinya.
10 Apabila macaron sejuk, letakkan inti coklat dan sedia dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan