free counters

Khamis, 14 Julai 2011

Macaron Oreo


Bahan-Bahan:

Bahan A:

135 gram gula aising
90 gram serbuk badam

Bahan B:

75 gram putih telur
50 gram gula kastor
Sedikit pewarna mengikut citarasa

Bahan inti:

250 gram mentega
175 gram gula aising
100 gram oreo - dikisar hancur

Cara penyediaan:

1 Campurkan kesemua bahan A dan ayakkan. Ketepikan.
2 Putar bahan B hingga kembang kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
3 Masukkan adunan pertama ke dalam bahan A dan letakkan perwarna hijau. Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
4 Kemudian masukkan pula adunan kedua dan kacau perlahan-lahan lagi hingga sebati.
5 Masukkan pula bahagian ketiga dan mesrakan lagi adunan perlahan-lahan.
6 Sediakan loyang pembakar dan paipkan adunan bulat-bulat.
7 Rehatkan seketika macaron sehingga bahagian atas macaron benar-benar kering kemudian bakar dengan suhu 160°C selama 14 minit.
8 Apabila masak angkat dan rehatkan seketika macaron.
9 Untuk intinya, campurkan kesemua bahan dan putar hingga kembang.
10 Letakkan inti ditengah macaron setelah macaron seju. Sedia dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan