Bahan-Bahan: |
70 gram tepung gandum |
200 mililiter santan |
2 biji telur |
20 gram minyak sapi |
2 camca teh rata rempah korma/kari daging |
1 ulas bawang merah |
1 ulas bawang putih |
1 tangkai daun bawang-mayang halus |
1 tangkai daun sup-mayang halus |
1 biji cili merah-cincang |
50 gram daging/ayam-dicincang |
Sehelai daun pandan |
Sedikit bawang goreng |
Sehiris halia |
Sehiris lengkuas |
Sedikit garam |
Cara penyediaan: |
1 Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam.Tapis dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika. |
2 Kisarkan halia,bawang merah dan bawang putih. |
3 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan pes kari/kurma. |
4 Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat. |
5 Tumiskan daun bawang,daun sup dan cili merah dengan minyak sapi.Ketepikan untuk hiasan. |
6 Panaskan acuan kuih bakar dan masukkan sedikit butter/margerin. Tuang adunan ke dalam acuan dan masukkan inti yang telah dimasak tadi. Bakar dalam oven pada suhu 180 c |
7 Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Kuih Bakar Berlauk
Label:
Kuih Bakar Berlauk
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan