Sabtu, 16 Julai 2011

Kerabu Putik Jagung

Bahan-Bahan:

10 biji putik jagung
200 gram udang hidup
1 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar
5 sudu besar kerisik
1 biji tomato
1 bungkus kecil suhun dicelur
3 biji limau nipis
Garam & gula

Bahan untuk di Kisar

-2 biji cili merah
-cili padi (ikut pedas)
2 ulas bawang putih

Cara penyediaan:

1 Putik jagung potong serong dan di celur 15 minit
2 Udang direbus dengan sedikit garam
3 Bawang besar,tomato dan bunga kantan dihiris nipis
4 Campurkan semua bahan dan gaul bersama kerisik serta bahan yang ditumbuk
5 masukkan air limau nipis,garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati dan sedia untuk makan tengahari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan