Sabtu, 16 Julai 2011

Kerabu Daging


Bahan-Bahan:

500 gram daging - direbus dan disiat halus
1 ikat daun kesum - dihiris nipis
1 batang bunga kantan - dihiris halus
3 sudu besar sudu serbuk ketumbar
½ kilogram kelapa - digoreng garing
5 ulas bawang merah - dimayang
2 sudu besar serbuk lada putih
2 ekor ikan kembung - dipanggang dan ditumbuk
½kg santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air asam limau nipis

Cara memasak:

1 Masukkan daging ke dalam sebuah bekas.
2 Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, serbuk ketumbar, kelapa, bawang merah, serbuk lada putih, ikan, santan, air asam limau secukupnya, gula dan garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati.
3 Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Sedia dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan