Sabtu, 16 Julai 2011

Kerabu Daging Ala Thai

Bahan-Bahan:

350 gram daging/fillet steak
2 sudu besar fish sauce
4 sudu besar jus limau/lime juice
1 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil roasted serbuk cili
3-4 bawang/shallots,dihiris halus
3-4 daun salad,utk hiasan
20 gram daun coriander dihiris,untuk hiasan
15 gram daun pudina di hiris,untuk hiasan

Cara penyediaan:

1 Panaskan pan atau  grill dalam kepanasan sederhana.Kalau guna grill,lapiskan tray dengan foil.
2 Letakkan daging tadi di atas grill dan  taburkan dengan garam dan pepper di kedua belah daging tadi.
3 Masak dalam 5-7 minit dan terbalikan daging tadi dengan kerap agar daging tadi tidak hangus.
4 Gunakan pisau yang tajam bagi menghiris daging tadi mengikut citarasa anda
5 Campurkan fish sauce,lime juice,gula dan serbuk cili tadi ke dalam satu bekas.
6 Hiriskan bawang tadi nipis-nipis dan campurkan sekali dengan daging yang telah di potong tadi.
7 Rasa dan tambah lagi bahan jika perlu,cukup rasa gaulkan smua bahan tadi sekali.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan