Bahan-Bahan: |
350 gram daging/fillet steak |
2 sudu besar fish sauce |
4 sudu besar jus limau/lime juice |
1 sudu kecil gula |
1/4 sudu kecil roasted serbuk cili |
3-4 bawang/shallots,dihiris halus |
3-4 daun salad,utk hiasan |
20 gram daun coriander dihiris,untuk hiasan |
15 gram daun pudina di hiris,untuk hiasan |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan pan atau grill dalam kepanasan sederhana.Kalau guna grill,lapiskan tray dengan foil. |
2 Letakkan daging tadi di atas grill dan taburkan dengan garam dan pepper di kedua belah daging tadi. |
3 Masak dalam 5-7 minit dan terbalikan daging tadi dengan kerap agar daging tadi tidak hangus. |
4 Gunakan pisau yang tajam bagi menghiris daging tadi mengikut citarasa anda |
5 Campurkan fish sauce,lime juice,gula dan serbuk cili tadi ke dalam satu bekas. |
6 Hiriskan bawang tadi nipis-nipis dan campurkan sekali dengan daging yang telah di potong tadi. |
7 Rasa dan tambah lagi bahan jika perlu,cukup rasa gaulkan smua bahan tadi sekali. |
Sabtu, 16 Julai 2011
Kerabu Daging Ala Thai
Label:
Kerabu Daging Ala Thai
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan