Bahan-Bahan: |
3 biji buah beko - dihiris halus, direndam dengan air garam selama ½ jam dan direbus |
5 biji mangga muda - diparut |
1/4 kilogram kelapa - digoreng garing |
5 ulas bawang merah - dimayang |
2 ekor ikan kembung - dipanggang, dibuang tulang dan ditumbuk |
1/4 kilogram santan |
2 sudu makan serbuk lada putih |
Garam secukup rasa |
Gula secukup rasa |
Air limau nipis secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Buah beko yang direbus ditoskan. |
2 Selepas itu gaulkan buah beko tadi bersama santan pekat, bawang merah, ikan yang dipanggang, mangga, kelapa, serbuk lada putih, air limau nipis, garam dan gula secukup rasa. |
3 Masukkan ke dalam bekas hidangan dan sedia dinikmati. |
Sabtu, 16 Julai 2011
Kerabu Beko
Label:
Kerabu Beko
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan