Sabtu, 16 Julai 2011

Kerabu Beko

Bahan-Bahan:

3 biji buah beko - dihiris halus, direndam dengan air garam selama ½ jam dan direbus
5 biji mangga muda - diparut
1/4 kilogram kelapa - digoreng garing
5 ulas bawang merah - dimayang
2 ekor ikan kembung - dipanggang, dibuang tulang dan ditumbuk
1/4 kilogram santan
2 sudu makan serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air limau nipis secukupnya

Cara penyediaan:

1 Buah beko yang direbus ditoskan.
2 Selepas itu gaulkan buah beko tadi bersama santan pekat, bawang merah, ikan yang dipanggang, mangga, kelapa, serbuk lada putih, air limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
3 Masukkan ke dalam bekas hidangan dan sedia dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan