Bahan-Bahan: |
3 ekor ikan bawal putih, disiang dan cuci bersih digaram sebelum diperap |
Sedikit kunyit serbuk |
Sedikit garam |
1 keping asam gelugor |
1 helai daun kunyit, mayang halus, tinggal kan sedikit untuk hiasa |
2 biji cili padi, hiris halus, untuk hiasan |
1 camca besar tempoyak |
Garam dan gula secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar Halus |
5 biji bawang merah |
2 ulas bawang putih |
1 batang serai, hiris halus |
1/2 inci kunyit hidup |
20 biji cili padi merah |
Cara penyediaan: |
1 Ikan bawal digoreng hingga kuning keemasan. Angkat, toskan dan susun dalam bekas sesuai. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan tempoyak, asam gelugor, garam dan gula secukup rasa, kacau rata. |
2 Masak dengan api kecil hingga garing. Masukkan daun kunyit hiris, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tuang atas ikan bawal tadi dan ratakan. Tabur dengan hirisan cili padi dan juga hirisan daun kunyit yang diasingkan tadi. Hidangkan segera... |
Jumaat, 15 Julai 2011
Bawal Tumis Tempoyak
Label:
Bawal Tumis Tempoyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan