free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Umbut Kelapa Masak Lemak Putih


Bahan-bahan:

1 kilogram umbut kelapa atau secukupnya  dipotong dan cuci bersih
1 biji bawang besar  dihiris
3 batang serai  diketuk
3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1 Masukkan umbut yang telah dibersihkan tadi ke dalam periuk. Tuang air sehingga melepasi paras umbut dan rebus sehingga umbut empuk.
2 Setelah umbut empuk, masukkan pula bawang yang dihiris, serai dan santan secukupnya. Masak sehingga santan mendidih, kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3 Masukkan kerisik, garam secukupnya dan sedikit gula. Gaul rata.
4 Setelah kuahnya sesedap rasa, bolehlah matikan api dan dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan