Bahan-bahan : |
4 ekor ikan keli bakar atau disalai terlebih dahulu |
20 tangkai cili padi dikisar |
3 batang serai dititik |
3 sudu besar bawang dikisar |
2 helai daun kunyit |
2 keping asam gelugur |
1/2 kilogram santan |
2 cawan air |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan cili padi, serai, bawang serta air ke dalam periuk dan biarkan sehingga air mendidih selama lima minit. |
2 Kemudian tuangkan santan, asam gelugur, garam, gula dan daun kunyit. |
3 Kacau sehingga sedikit pekat dan kemudian dituangkan ke atas ikan keli bakar. |
4 Boleh juga ikan keli tadi dimasukkan sekali dalam santan. |
Rabu, 1 Disember 2010
Keli Salai Masak Lemak Chili Api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan