free counters

Selasa, 7 Disember 2010

Udang Masak Gulai Nenas

Bahan-Bahan:

500 gram udang galah
1 biji nenas dibuang empulur dan dipotong dadu sederhana besar
2 sudu lada kering
Sedikit belacan 
2 batang serai
Garam dan gula secukupnya
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
Minyak untuk menumis

Bahan Untuk Dikisar:

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup


Cara penyediaan:

1 Bersihkan udang dan buang  bahagian muncungnya.
2 Tumiskan bahan kisar. Masukkan air ke dalam periuk bersama lada kering, belacan dan serai yang dititik. Masak sampai mendidih.
3 Masukkan nenas yang sudah dipotong dan masak hingga nenas separuh masak.
4 Masukkan santan pekat ke dalam periuk. Kacau selalu supaya tidak  pecah santan.
5 Bila kuah dah mendidih masukkan udang. Bolehlah letak garam, gula dan perasa ikut sesedap rasa. Reneh sebentar sebelum diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan