Bahan-bahan : |
500 gram ikan tongkol |
3 cm belacan dikisar |
5 ulas bawang merah dikisar |
3 ulas bawang putih dikisar |
3 cm kunyit hidup dikisar |
3 cm halia dikisar |
2 cawan air |
1/2 cawan air asam jawa |
2 tangkai chili merah |
Garam secukup rasa |
Minyak untuk menumis |
Cara Menyedia:- |
1 Pijarkan minyak dan tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau. |
2 Masukkan air dan asam jawa, biarkan mendidih. |
3 Kemudian masukkan ikan dan biar mesra, masukkan garam secukup rasa. Renehkan dan letak cili. Biarkan kuah agak pekat sikit. |
Khamis, 2 Disember 2010
Tongkol Masak Pindang Serani
Label:
Tongkol Masak Pindang Serani
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan