Bahan-bahan : |
2 kilogram
kerang dibasuh bersih dan
rebus, keluarkan isi.
|
15 tangkai cili kering
dikisar
|
8 ulas bawang merah dikisar
|
1 ulas bawang putih dikisar
|
3 sudu besar air asam jawa
|
3 sudu besar gula melaka
|
1 sudu besar gula pasir
|
1 labu bawang besar
dipotong bulat
|
Garams secukup rasa
|
Minyak untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak, tumis dulu bawang besar dan bawang putih . Goreng hingga kekuningan
tepi bawang.
|
2 Masukkan cili dan bawang yang telah dikisar. Kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, gula melaka dan gula pasir. Masukkan kerang dan letak garam. Masak hingga sebati dan kacau hingga kuah agak pekat. Angkat dan hidang. |
3 Masukkan kerang dan letak garam. Masak hingga sebati dan kacau hingga kuah agak pekat. Sedia untuk dihidangkan. |
Khamis, 2 Disember 2010
Kering Masak Sambal
Label:
Kering Masak Sambal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan