Bahan-bahan : |
140 ml air suam |
300 gram tepung pau |
40 gm gula kaster |
1 1/2 sudu teh yis |
1 sudu teh bread improver |
1 sudu teh bread softner |
1 biji telor ayam |
30 gram margerin |
1 sudu teh garam |
2 sudu besar susu tepung |
Bahan Untuk Inti: |
Butter dipotong kiub semasa sejuk |
sedikit gula kastor untuk tabur |
mozarella cheese |
Cara Membuat:- |
1 Campurkan kesemua bahan kering kecuali telor dan margerin. Bancuh yis dengan air suam dan tuangkan ke dalam adunan kering tadi. Uli sebati dan masukkan margerin. |
2 Uli lagi sehingga mendapat doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan dan tutup. Biarkan naik 2 kali ganda lebihkurang 1 jam 30 minit. |
3 Keluarkan, tumbuk tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bahagikan kepada beberapa ketulan kecil. Buat bulat dan isikan butter yang dipotong kiub. Biarkan lebihkurang setengah jam supaya doh naik. |
4 Sapukan butter atasnya dan bakar. Selepas 20 minit keluarkan dan tabur dengan mozarella dan gula kastor. Bakar lagi lebih kurang 4 - 5 minit. |
Khamis, 2 Disember 2010
Roti Mozarella
Label:
Roti Mozarella
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan