free counters

Khamis, 2 Disember 2010

Terung Goreng Kicap


Bahan-bahan :

5  batang  terung panjang dipotong dan dibelah 2
5 sudu makan kicap manis
2 sudu makan jus limau kasturi
Segenggam ikan bilis goreng
Segenggam bawang goreng
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Dikisar (Kasar):

15 biji chili padi
3 biji chili merah - klu ade cili kisar bleh juga
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu makan ikan bilis

Cara penyediaan:

1 Goreng terung hingga masak dan ketepikan.
2 Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga agak garing.
3 Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
4 Masukkan terung dan separuh daripada ikan bilis goreng. kacau dan tutup api.
5 Angkat dan hidangkan. taburkan bawang goreng dan baki ikan bilis goreng tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan