Bahan-bahan : |
5 batang terung panjang dipotong dan dibelah 2 |
5 sudu makan kicap manis |
2 sudu makan jus limau kasturi |
Segenggam ikan bilis goreng |
Segenggam bawang goreng |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar (Kasar): |
15 biji chili padi |
3 biji chili merah - klu ade cili kisar bleh juga |
4 biji bawang merah |
2 ulas bawang putih |
1 sudu makan ikan bilis |
Cara penyediaan: |
1 Goreng terung hingga masak dan ketepikan. |
2 Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga agak garing. |
3 Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu. |
4 Masukkan terung dan separuh daripada ikan bilis goreng. kacau dan tutup api. |
5 Angkat dan hidangkan. taburkan bawang goreng dan baki ikan bilis goreng tadi. |
Khamis, 2 Disember 2010
Terung Goreng Kicap
Label:
Terung Goreng Kicap
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan