Bahan-bahan : |
1 perdu rebung segar diracik halus dan direbus |
1 kilogram perut lembu dihiris nipis lebihkurang 3 inci panjang dan direbus empuk |
3 cawan santan dari 1 biji kelapa |
4 keping asam gelugur |
Garam secukupnya |
sedikit gula |
Bahan Untuk Dikisar: |
5 ulas bawang merah |
3 ulas bawang putih |
9 biji chili kering |
1 1/2 inci kunyit |
1 inci lengkuas |
2 batang serai |
1/2 sudu teh biiji ketumbar |
1 sudu teh udang kering direndam hingga lembut |
2 biji tomato |
2 biji chili merah |
10 biji chili api |
Cara penyediaan: |
1 Dalam periuk, satukan santan, bahan yang dikisar dan asam keping. Masak sehingga kuah mendidih. |
2 Masukkan garam, rebung dan perut yang telah direbus. Masak hingga sedikit pekat dan mengeluarkan minyak. |
Khamis, 2 Disember 2010
Rebung Perut Masak Lemak Chili Api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan