Bahan-bahan : |
3 keping ikan tenggiri |
Bahan A: |
2 ulas bawang besar |
3 ulas bawang putih |
3 cm halia |
Bahan B: |
100 gram tomato dihiris |
3 biji cili hijau dihiris |
1 batang serai diketuk |
Bahan C: |
1/2 sudu besar jintan manis |
2 sudu besar jintan putih |
Bahan D: |
5 helai daun kari |
2 sudu besar serbuk kari |
1 sudu besar chili kisar |
1/2 sudu besar serbuk kunyit |
1/2 sudu kecil stok ikan bilis |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan bahan C hingga naik bau. |
2 Kemudian masukkan bahan B dan bahan D. Selepas itu, masukkan ikan tenggiri. Kacau sebati. |
3 Masak sehingga kuah mendidih. |
Rabu, 1 Disember 2010
Tenggiri Masak Kari Portugis
Label:
Tenggiri Masak Kari Portugis
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan