Bahan-bahan: |
600 gram ikan kerapu |
2 sudu besar cuka |
2 sudu kecil minyak |
20 gm cendawan kering direndam dan dihiris halus |
3 batang sawi |
5 cm halia dihiris nipis |
1 sudu kecil tepung jagung |
Garam secukup rasa |
Cara Menyediakan: |
1 Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar isinya. |
2 Tumis hirisan halia sebentar saja, kemudian masukkan cendawan, cuka garam, 1 1/2 cawan air dan masak sambil dikacau hingga rata. |
3 Masukkan ikan dan biarkan masak. |
4 Bancuh tepung jagung dengan 1/2 cawan air kemudian tuang ke dalam kuah ikan. Balik-balikkan dan kacau hingga rata. |
5 Masukkan sawi dan angkat setelah sawi layu sedikit. Hidangkan panas-panas. |
Rabu, 1 Disember 2010
Kerapu Masak Cuka
Label:
Kerapu Masak Cuka
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan