free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Telur Itik Masak Lemak Chili Api


Bahan-bahan :

6 biji telur itik
1/2 kg pucuk ubi kayu direbus hingga lembut dan dihiris
2 keping asam gelugur atau belimbing buluh
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 cawan santan pekat
1 cawan air

Bahan Untuk Dikisar:

3 ulas bawang merah
20 tangkai cili padi
3 batang serai
5 ulas bawang merah

Cara penyediaan:

1 Masukkan semua bahan tumbuk, serbuk kunyit dan tuangkan air.
2 Perlahankan api dan pecahkan telur itik satu persatu.
3 Masukkan asam gelugur, santan pekat dan pucuk ubi.
4 Masukkan garam dan biarkan ia mendidih dengan api perlahan.
5 Setelah agak pekat, barulah ditutup api dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan