Bahan-bahan : |
6 biji telur itik |
1/2 kg pucuk ubi kayu direbus hingga lembut dan dihiris |
2 keping asam gelugur atau belimbing buluh |
1 sudu kecil kunyit serbuk |
2 cawan santan pekat |
1 cawan air |
Bahan Untuk Dikisar: |
3 ulas bawang merah |
20 tangkai cili padi |
3 batang serai |
5 ulas bawang merah |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan semua bahan tumbuk, serbuk kunyit dan tuangkan air. |
2 Perlahankan api dan pecahkan telur itik satu persatu. |
3 Masukkan asam gelugur, santan pekat dan pucuk ubi. |
4 Masukkan garam dan biarkan ia mendidih dengan api perlahan. |
5 Setelah agak pekat, barulah ditutup api dan hidangkan. |
Rabu, 1 Disember 2010
Telur Itik Masak Lemak Chili Api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan