Bahan-Bahan: |
1 kg beras pulut |
1 keping ragi dihaluskan jadi serbuk |
secukup daun pisang untuk membungkus tapai |
Cara penyediaan: |
1 Beras pulut dibersihkan dan dicuci dengan air. Kemudian kukuslah pulut ini sebentar dalam kukusan dengan sedikit air. Selang beberapa minit, keluarkan pulut dari kukusan, dikacau dan dibubuh sedikit air lagi. Buatlah begini sehingga masak. |
2 Dengan kaedah begini anda boleh memastikan pulutnya tidak lembik. Boleh juga dikukus secara biasa iaitu memasukkan pulut bersama air di dalam sebuah bekas lalu dikukus tapi kurangkan sedikit air daripada biasa agar pulut itu tanak dengan cantik. Sejukkan sebentar. |
3 Masukkan 1/4 pulut tadi ke dalam sebuah bekas yang dialas dengan daun pisang. Taburkan rata-rata serbuk ragi ke atasnya. Bubuh lagi 1/4 pulut dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua pulut selesai digunakan. Tutup periuk rapat-rapat. |
4 Ambil sehelai kain putih dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplselama kurang lebih 3-4 hari. |
5 Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan air yg manis. |
5 Bungkus tapai dengan daun pisang untuk menambahkan lagi aromanya. |
Sabtu, 4 Disember 2010
Tapai Pulut
Label:
Tapai Pulut
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan