Bahan-bahan : |
700 gm ikan siakap dibelah belakang dan asingkan tulang |
1 sudu besar serbuk kunyit |
10 gm rempah ikan bakar |
1/2 cawan cili kering kisar |
2 labu bawang besar dikisar |
4 cm halia dikisar |
6 ulas bawang putih dikisar |
1 keping gula melaka |
Sedikit asam jawa |
2 cm belacan |
1 sudu kecil lada sulah |
Sedikit marjerin |
Sedikit madu |
Cara penyediaan: |
1 Kemudian sapukan ikan dengan serbuk kunyit dan lada sulah. |
2 Panggangkan ikan hingga masak. Sambil ikan dipanggang, sapukan dengan madu dan majerin. |
3 Sementara ikan masak, sediakan bahan rempahnya. |
4 Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau. |
5 Barulah masukkan serbuk perasa, asam jawa dan gula melaka. |
6 Masak bahan ini sehingga pecah minyak dan pekat barulah diangkat. |
7 Setelah itu, lumurkan bahan yang ditumis tadi pada ikan dan siap untuk dihidangkan. |
Rabu, 1 Disember 2010
Siakap Salai Berempah
Label:
Siakap Salai Berempah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan