free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Siakap Kukus Sos Thai


Bahan-bahan :

1 ekor ikan siakap sederhana besar
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai dihiris
2 helai daun limau purut dihiris
1 sudu kecil serbuk kari
5 tangkai chili padi diketuk
1 sudu besar sos ikan
1 labu bawang besar dihiris
100 gram tepung jagung

Cara penyediaan:

1  Kukuskan ikan siakap selama 15 hingga 20 minit. 
2  Sementara menunggu ikan masak. Tumis bawang putih, halia dan serai, daun limau, serbuk kari, cili padi dan bawang besar.
3  Setelah naik bau, tuangkan dua cawan air dan juga sos ikan.
4 Kemudian campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuangkan ke atas ikan kukus tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan