Bahan-bahan : |
1 ekor ikan siakap sederhana besar |
5 ulas bawang putih |
3 cm halia |
2 batang serai dihiris |
2 helai daun limau purut dihiris |
1 sudu kecil serbuk kari |
5 tangkai chili padi diketuk |
1 sudu besar sos ikan |
1 labu bawang besar dihiris |
100 gram tepung jagung |
Cara penyediaan: |
1 Kukuskan ikan siakap selama 15 hingga 20 minit. |
2 Sementara menunggu ikan masak. Tumis bawang putih, halia dan serai, daun limau, serbuk kari, cili padi dan bawang besar. |
3 Setelah naik bau, tuangkan dua cawan air dan juga sos ikan. |
4 Kemudian campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuangkan ke atas ikan kukus tadi. |
Rabu, 1 Disember 2010
Siakap Kukus Sos Thai
Label:
Siakap Kukus Sos Thai
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan