Bahan-bahan : |
2 ekor ikan patin dicuci dengan asam jawa dan dibershkan |
250 ml santan |
3 batang serai diketuk |
4 sudu besar tempoyak |
1 keping asam gelugur |
3 tangkai chili merah dibelah 2 |
3 tangkai chili hijau dibelah 2 |
2 biji tomato dipotong 4 |
Garam secukup rasa |
Air secukupnya |
Bahan Untuk Dikisar: |
15 ulas bawang merah |
10 tangkai cili padi |
2 cm kunyit hidup |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan serai. |
2 Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air. |
3 Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur. |
4 Kacau semula selama 10 minit kemudian masukkan cili dan tomato. |
5 Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa. |
Rabu, 1 Disember 2010
Patin Masak Lemak Tempoyak
Label:
Patin Masak Lemak Tempoyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan