free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Patin Masak Lemak Tempoyak

Bahan-bahan :

2 ekor ikan patin dicuci dengan asam jawa dan dibershkan
250 ml santan
3 batang serai diketuk
4 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugur
3 tangkai chili merah dibelah 2
3 tangkai chili hijau dibelah 2
2 biji tomato dipotong 4
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Untuk Dikisar:

15 ulas bawang merah
10 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup

Cara penyediaan:

1 Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
2 Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
3 Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
4 Kacau semula selama 10 minit kemudian masukkan cili dan tomato.
5 Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan