Bahan-bahan: |
400 gram tepung roti |
50 gram tepung superfine |
10 gram garam |
2 sudu makan yis segera |
100 ml fresh cream |
30 gram biji labu manis |
30 gram biji bunga matahari |
5 gram bijan |
200 ml air |
4 sudu makan minyak sayuran |
Cara penyediaan: |
1 Bancuh yis segera dengan sedikit gula dan air suam. Biarkan seketika hingga yis berbuih. |
2 Satukan semua bahan kecuali bijan dan uli menjadi doh yang lembut. Tumbuk doh untuk membuang angin nya. Masukkan kedalam bekas acuan roti. |
3 Taburkan bijan di atas permukaan adunan dan biarkan doh naik lebih kurang 1 jam. |
4 Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 C selama lebih kurang 3 minit atau sehingga permukaan roti bewarna keperangan. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Roti Bijian
Label:
Roti Bijian
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan