Bahan-bahan: |
Bahan A: |
500 gram tepung protein tinggi |
315 gram air |
10 gram garam |
40 gram gula |
20 gram tepung susu |
20 gram shortening |
5 gram pelembut roti |
2 gram doughcon |
Bahan B: |
50 gram bijian putih, |
100 gram mentega |
25 gram bawang putih |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan tepung dan ragi roti, gaul dengan sebati. |
2 Campurkan garam, gula,doughcon, tepung susu,pelembut roti,cuka dan air sejuk, pukul dengan kelajuan 1 selama 1 minit, kemudian gunakan kelajuan 2 untuk memukul selama 5 minit. |
3 Masukkan shortening dan pukul selama 15 minit hingga adunan menjadi liat. |
4 Biarkan adunan berkembang selama 40 minit. |
5 Potongkan adunan kepada 200gm, membulatkan adunan berehat selama 15 minit. |
6 Membulatkan adunan meletakkan di loyang. Biar berkembang selama 30 minit. |
7 Bakar dengan suhu 210°C selama 25-35 minit. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Roti Bijian Bawang Putih
Label:
Roti Bijian Bawang Putih
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan