free counters

Jumaat, 3 Disember 2010

Roti Bijian Bawang Putih

Bahan-bahan:

Bahan A:

500 gram tepung protein tinggi
315 gram air
10 gram garam
40 gram gula
20 gram tepung susu
20 gram shortening
5 gram pelembut roti
2 gram doughcon

Bahan B:

50 gram bijian putih,
100 gram mentega
25 gram bawang putih  

Cara penyediaan:

1 Masukkan tepung dan ragi roti, gaul dengan sebati.
2 Campurkan garam, gula,doughcon, tepung susu,pelembut roti,cuka dan air sejuk, pukul dengan kelajuan 1 selama 1 minit, kemudian gunakan kelajuan 2 untuk memukul selama 5 minit.
3 Masukkan shortening dan pukul selama 15 minit hingga adunan menjadi liat.
4 Biarkan adunan berkembang selama 40 minit.
5 Potongkan adunan kepada 200gm, membulatkan adunan berehat selama 15 minit.
6 Membulatkan adunan meletakkan di loyang. Biar berkembang selama 30 minit.
7 Bakar dengan suhu 210°C selama 25-35 minit. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan