Bahan-bahan |
1 sikat pisang emas muda atau lemak manis muda |
1 gengam ikan bilis |
3 cawan santan pekat |
2 cawan air |
2 helai daun kunyit |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
15 biji chili api 1 inci kunyit hidup |
3 ulas bawang merah |
Cara penyediaan: |
1 Pisang dibuangkan kulit dan potongkan nipis. |
2 Rebuskan dengan garam sehingga mendidih dan toskan. |
3 Masukkan bahan yang dikisar, ikan bilis dan pisang yang direbuskan dengan air dan renehkan sehingga mendidih. |
4 Bila mendidih masukkan santan pekat dan daun kunyit. |
5 Kacau supaya tidak naik minyak sehingga nampak mendidih sekali lagi. |
Khamis, 2 Disember 2010
Pisang Muda Masak Lemak Chili Api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan