free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Patin Masak Asam Pedas Tempoyak

Bahan-bahan :

1 ekor ikan patin dibersihkan dengam asam jawa
6 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
40 ml air asam jawa
2 sudu besar tempoyak
Minyak untuk menumis

Bahan Untuk Dikisar:

8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup
10 tangkai cili kering
20 gram belacan

Cara penyediaan:

1 Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan sedikit belacans ehingga naik bau.
2 Setelah tumisan hampir garing, masukkan cili dan ku­nyit. Tumis lagi sehingga wangi.
3 Selepas itu, tuangkan air asam jawa dan air secukupnya.
4 Masukkan daun kesum, bunga kantan dan tempoyak.
5 Akhir sekali barulah masukkan ikan patin. Tambahkan garam secukup rasa. Kalau nak lebih  sedap, masukkan bendi. Biarkanlah kuah sehingga mendidih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan