free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Jenahak Masak Kari

Bahan-bahan :

1 kilogram ikan jenahak
3 biji tomato
1 biji kelapa
3 labu bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih  dihiris
10 tangkai chili kering dikisar
6 biji kacang bendi
1 tangkai daun kari
2 peket rempah kari ikan
Sedikit garam dan air

Cara penyediaan:

1 Bersihkan ikan dan ketepikan.
2 Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan daun kari  sehingga naik bau.
3 Masukkan pula cili kering bersama rempah kari ikan. Kacau seketika.
4 Setelah itu masukkan santan dan ikan tadi.
5 Renehkan di atas api sederhana sehingga ikan separuh masak. Seterusnya, masukkan  tomato dan garam secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan