Bahan-bahan : |
1 kilogram ikan jenahak |
3 biji tomato |
1 biji kelapa |
3 labu bawang besar dihiris |
4 ulas bawang putih dihiris |
10 tangkai chili kering dikisar |
6 biji kacang bendi |
1 tangkai daun kari |
2 peket rempah kari ikan |
Sedikit garam dan air |
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan ikan dan ketepikan. |
2 Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau. |
3 Masukkan pula cili kering bersama rempah kari ikan. Kacau seketika. |
4 Setelah itu masukkan santan dan ikan tadi. |
5 Renehkan di atas api sederhana sehingga ikan separuh masak. Seterusnya, masukkan tomato dan garam secukup rasa. |
Rabu, 1 Disember 2010
Jenahak Masak Kari
Label:
Jenahak Masak Kari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan