Bahan-bahan : |
4 ekor ikan kembung besar |
Bahan Tumbuk Halus: |
1/4 sudu kecil lada hitam |
4 biji buah keras |
1 cm kunyit |
3/4 cawan santan pekat |
Garam dan gula secukup rasa |
Bahan Untuk Kicap Manis: |
1 labu bawang besar dipotong dadu |
2 tangkai cili merah dipotong serong |
2 tangkai cili hijau dipotong serong |
2 biji jus limau nipis |
125 ml kicap manis |
Cara penyediaan: |
1 Campurkan bahan-bahan tumbuk bersama santan, garam dan gula secukup rasa. |
2 Ikan dibersihkan. Masukkan ke dalam kuah santan, kacau rata. |
3 Bakar ikan menggunakan api arang hingga masak. Gunakan lebihan kuah santan untuk merenjis-renjis ikan semasa dibakar. Enak dimakan bersama sambal kicap manis. |
4 Gaulkan semua bahan dan rasalah masam manisnya. |
Rabu, 1 Disember 2010
Kembung Bakar Ala Padang
Label:
Kembung Bakar Ala Padang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan