Bahan-bahan: |
1 kilogram paru direbus dengan 4 helai daun salam serta garam |
Bahan Untul Ditumbuk: |
1/2 sudu besar ketumbar |
1/2 sudu besar jintan manis |
1/2 sudu besar jintan putih |
1 cm kunyit segar |
Bahan Untul Dikisar: |
10 tangkai cili kering |
3 tangkai cili merah |
20 ulas bawang merah |
Garam dan gula |
Minyak masak secukupnya |
Cara Menyediakan: |
1 Paru dipotong ikut suka, kemudian gaul dengan bahan tumbuk dan garam. Perap setengah jam barulah boleh digoreng garing. |
2 Keluarkan minyak goreng, tinggalkan cuma setengah cawan. Tumis bahan kisar untuk sambal hingga wangi, perisakan dengan garam serta gula. |
3 Masukkan paru, balik-balikkan hingga sebati dan sedia untuk dihidangkan. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Paru Goreng Berchili
Label:
Paru Goreng Berchili
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan