Bahan-bahan: |
500 gram hati lembu direbus dan dipotong |
11/2 sudu besar kerisik |
5 helai daun limau purut |
Air asam jawa secukupnya |
Garam dan manisan secukupnya |
15 biji cili api |
Bahan Untuk Dikisar: |
3 biji bawang besar dikisar |
1 biji bawang putih dikisar |
1 inci halia dikisar |
1 inci kunyit hidup dikisar |
3 batang serai dikisar |
1/2 lengkuas dikisar |
1 sudu besar ketumbar dikisar |
1/2 sudu kecil jintan kasar dikisar |
1/2 sudu kecil jintan halus dikisar |
Cara penyediaan: |
1 Gaulkan bahan-bahan yang dikisar, air asam, garam dan manisan pada hirisan hati lembu tadi. Perap selama mana yang diingini. |
2 Panaskan minyak dan tumiskan perapan hati. Kacau. Masukkan daun limau purut dan cili api. |
3 Kacau lagi dan masukkan kerisik ketika hati hampir masak. Gaul sebati. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Hati Masak Ungkep Berkerisik
Label:
Hati Masak Ungkep Berkerisik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan