Bahan-bahan : |
1 kilogram ikan pari |
200 gram cili kering direbus dan dikisar |
6 ulas bawang merah |
3 ulas bawang putih |
3 cm kunyit hidup |
50 gram belacan |
2 cm halia |
50 ml air asam jawa |
200 gm kacang bendi |
150 gm daun kesom |
1 kuntum bunga kantan |
Cara penyediaan: |
1 Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan hingga halus. |
2 Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak. |
3 Masukkan air asam jawa dan ikan. Masukkan garam. |
4 Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bendi, daun kesom dan bunga kantan. |
5 Tunggu hingga bendi lembut. Air boleh ditambah untuk mendapatkan kuah yang lebih. |
Rabu, 1 Disember 2010
Pari Masak Asam Pedas
Label:
Pari Masak Asam Pedas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan