free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Pari Masak Asam Pedas


Bahan-bahan :

1 kilogram  ikan pari
200 gram cili kering direbus dan dikisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
50 gram belacan
2 cm halia 
50 ml air asam jawa
200 gm kacang bendi
150 gm daun kesom
1 kuntum bunga kantan

Cara penyediaan:

1 Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan hingga halus.
2 Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak.
3 Masukkan air asam jawa dan ikan. Masukkan garam.
4 Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bendi, daun kesom dan bunga kantan.
5 Tunggu hingga bendi lembut. Air boleh ditambah untuk mendapatkan kuah yang lebih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan