free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Bawal Masak Asam Limau Nipis


Bahan-bahan :

1 ekor ikan bawal
1 labu bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
6 tangkai chili padi diketuk
2 tangkai chili merah dihiris kasar
1 biji tomato dihiris
4 biji limau nipis
3 sudu besar kicap sotong
6 sudu besar air gula
350 ml air
Garam  secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Bersihkan ikan dan goreng sehingga garing. Angkat dan asingkan.
2 Sementara itu hiris bawang besar, bawang putih dan tomato.
3 Kemudian rebuskan bahan hirisan ini di dalam periuk.
4 Masukkan chili merah dan cili padi. Tambahkan kicap sotong, air gula, garam dan perahan air  limau nipis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan