Bahan-bahan : |
1 ekor ikan bawal |
1 labu bawang besar dihiris |
3 ulas bawang putih dihiris |
6 tangkai chili padi diketuk |
2 tangkai chili merah dihiris kasar |
1 biji tomato dihiris |
4 biji limau nipis |
3 sudu besar kicap sotong |
6 sudu besar air gula |
350 ml air |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan ikan dan goreng sehingga garing. Angkat dan asingkan. |
2 Sementara itu hiris bawang besar, bawang putih dan tomato. |
3 Kemudian rebuskan bahan hirisan ini di dalam periuk. |
4 Masukkan chili merah dan cili padi. Tambahkan kicap sotong, air gula, garam dan perahan air limau nipis. |
Rabu, 1 Disember 2010
Bawal Masak Asam Limau Nipis
Label:
Bawal Masak Asam Limau Nipis
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan