free counters

Khamis, 2 Disember 2010

Parang Masak Asam Rebus


Bahan-bahan :
5 potong ikan parang
2 keping asam keping
3 batang serai  dititik
2 labu bawang besar dipotong 4
Garam secukupnya
Air secukupnya

Bahan Untuk Dikisar:

1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato masak
1 labu bawang merah
½ inci lengkuas
15 biji cili kering
10 biji cili api
5 biji cili merah

Cara penyediaan:

1 Dalam periuk, masak bahan bahan yang telah dikisar bersama air, asam keping dan serai yang dititik. Masak  sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana besar lebih kurang 10 minit.
3 Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan