Bahan-bahan : |
5 potong ikan parang |
2 keping asam keping |
3 batang serai dititik |
2 labu bawang besar dipotong 4 |
Garam secukupnya |
Air secukupnya |
Bahan Untuk Dikisar: |
1 inci halia |
6 ulas bawang merah |
3 ulas bawang putih |
2 biji tomato masak |
1 labu bawang merah |
½ inci lengkuas |
15 biji cili kering |
10 biji cili api |
5 biji cili merah |
Cara penyediaan: |
1 Dalam periuk, masak bahan bahan yang telah dikisar bersama air, asam keping dan serai yang dititik. Masak sehingga mendidih. |
2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana besar lebih kurang 10 minit. |
3 Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan. |
Khamis, 2 Disember 2010
Parang Masak Asam Rebus
Label:
Parang Masak Asam Rebus
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan