free counters

Selasa, 7 Disember 2010

Mee Sizzling


Bahan-Bahan:

500 gram mee kuning dicelur sebentar
100 gram daging ayam dipotong nipis
100 gram udang  dibuang kulit badannya
1 sudu besarsebuk  lada hitam 
3 cm halia diketuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
300 gram sawi dipotong
100 gram kobis dipotong kecil
1 batang labak merah dipotong kecil
4 sudu besar cili sos
5 sudu besar kicap manis
5 sudu besar sos tiram
2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 biji telur
Minyak secukupnya untuk menumis
2 biji chili merah  dihiris
Limau nipis

Cara penyediaan:

1 Tumiskan halia dan bawang putih sehingga  berbau wangi. Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
2 Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendidih. Selepas itu masukkan kobis dan lobak merah.
3 Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.Bila mendidih masukkan telur.
4 Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur. Hidangkan dengan cili merah dan limau nipis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan