free counters

Selasa, 7 Disember 2010

Daging Masak Lada Hitam


Bahan-Bahan:

500 gram daging batang pinang
5 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
2 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1 biji chili capsicum merah atau hijau
1 biji chili merah

Bahan Untuk Dikisar:

2 biji bawang merah
3 ulas putih
2 cm halia

Cara penyediaan:

1 Bersihkan daging dan potong kecil-kecil kemudian diperap dengan sos lada hitam sekurang kurangnya 4 jam . Simpan daging didalam peti sejuk bahagian biasa.
2 Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dimayang halus dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan bawang besar , sos tiram , minyak bijan , kicap dan kacau lagi kemudian masukkan semua daging yang telah diperap tadi . Masukkan cili capsicum serta cili merah , air dan kacau serta biarkan daging ni mendidih sehingga kuah menjadi sedikit dan daging menjadi empuk.Jika daging masih kurang empuk tambah air lagi dan biarkan daging masak lagi .
3 Biarkan kuah menjadi sedikit dan sekali sekala Kacau semua bahan sehingga rata, tambahkan garam mengikut citarasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan