Bahan-Bahan: |
500 gram mee kuning dicelur |
5 biji telur dipukul |
100 gm udang basah buangkan kulit badannya |
100 gram isi ayam dihiris nipis |
3 ulas bawang putih dicincang |
100 gram brokoli dipotong |
100 gram bunga kobis dipotong |
100 gram lobak merah dipotong kecil dan memanjang |
5 biji jagung muda potong serong |
2 sudu besar minyak bijan |
2 sudu besar tepung jagung dicampur 1 cawan air dan dibancuhkan |
1 cawan air rebusan ayam |
2 sudu besar sos tiram |
1 sudu besar sebuk lada sulah |
Garam |
Minyak |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak masak masakan kan mee kuning bersama minyak bijan dan sedikit kicap pekat. Gaul rata rata supaya semuanya sekata. |
2 Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam dan udang. |
3 Masukkan air rebusan ayam bersama serbuk lada sulah, sos tiram, jagung mudan dan lobak merah. |
4 Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel. |
5 Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. |
6 Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas. |
Selasa, 7 Disember 2010
Mee Kantonis
Label:
Mee Kantonis
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan