Bahan-Bahan: |
1 kilogram mee
kuning dicelur
|
Bahan Untuk Dihiris / Condiment: |
4 biji telur rebus
|
Segengam taugeh
|
2 keping tauhu
potong dadu
|
Daun bawang dan
daun sup dihiris halus
|
Chili api dipotong
|
Limau nipis dibelah 2
|
Bawang goreng
|
Bahan Untuk Kuah: |
500 gram ayam
dipotong kecil-kecil
|
200 gram daging
dipotong kecil-kecil
|
200 gram udang
|
3 sudu besar udang kering dikisar halus
|
1 biji bawang besar dikisar halus
|
3 ulas bawang putih dikisar halus
|
1 cm halia dikisar
halus
|
1 cm lengkuas dikisar halus
|
1 batang serai
dikisar halus
|
500 gram ubi keledek
direbus dan dikisar halus
|
3 sudu besar rempah kari daging
|
Minyak untuk menumis
|
15 tangkai chili kering
|
Garam dan gula secukup rasa
|
Air secukupnya
|
Cara penyediaan: |
1 Kisar sehingga hancur bahan-bahan seperti udang kering,
bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, dan serai sekaligus.
|
2 Cili kering direndam dengan air panas dan dikisar
halus.
|
3 Tumis chili hingga garing. setelah garing, masukkan
bahan bahan yang telah dikisar dan
ditumis sehingga naik bau.
|
4 Bancuh serbuk kari dengan air. Masukkan ke dalam periuk.
Tumis sehingga naik minyak.
|
5 Masukkan ayam dan daging. Kacau dan masak sehingga ayam
dan daging separuh empuk.
|
6 Masukkan ubi keledek yang telah dimesin. Masukkan juga
air mengikut kepekatan yang disukai.
|
7 Masukkan udang. Masak sehingga mendidih.
|
8 Akhir sekali, masukkan garam dan gula mengikut citarasa.
|
Sabtu, 4 Disember 2010
Mee Jawa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan